12 Ocak 2017 Perşembe

Kara Kışa Bir Süreliğine Veda...

Batı Avrupada konumlanan ve uzun süre orada kalan devasa bir yüksek basınç merkezi sayesinde Ülkemizde son yılların en soğuk Aralık ayı yaşandı.

Aralık ayında Kuzeyden gelen sistemler Karadeniz'in iç kesimlerinde,iç Anadolu'da ve Doğu Anadolu'da şiddetli soğuklara ve kar yağışlarına sebep oldu. Ancak Marmara kıyıları ve İstanbul sadece soğuk, yağmur veya tutmayan kar yağışı gördü.

6-7 Ocak tarihlerinde etkisi altına girdiğimiz güçlü bir sistem en başta Marmara kıyıları olmak üzere ülkemizin batısını vurdu ve adeta kara gömdü. Rüzgarı, tipisi, lapa lapası, Deniz etkisi kar yağışları, donan yağmurları, gökgürültülü kar sağanakları ile görebileceğimiz her türlü kar yağışını bize yaşattı. Unutamayacağımız ölçüde kar yağışları ve bazı yerlerde rekor kalınlıkta örtü oluşturdu.
Ama bitti... Efsaneler arasına yazdık ve bu güçlü sistem ile vedalaştık. Şimdi birçoğumuz böylesine güçlü bir sistem ve yoğun kar yağışından sonra kışın bittiğini düşünüyor olabilir... Bakalım gerçekten bitti mi? Önümüzdeki süreçte bizi ne bekliyor?

Neredeyse Aralık ayı başlarından beri soğuk tarafta kalmamızı sağlayan basınç dizilimleri değişti. Bu da soğuklara bir süre ara vereceğimiz anlamına geliyor. Haftasonundan itibaren bu basınç dizilimlerinden dolayı biz ılık tarafta kalacağız. Türkiye'nin kış şartlarında belirleyici bir rol oynayan Azor Yüksek Basıncı yaklaşık 10 gün Avrupa'nın kuzeydoğusuna  doğru hareketlenecek. Kuzeydeki soğukların bize doğru akmasını engelleyecek bir blocking oluşturacak. Bu durumda Akdeniz'in ortalarında oluşacak Alçak Basınç merkezleri ile soğuk hava Avrupa'nın Batısına ve Ortasına hatta Balkanlar'a yerleşecek.

Ülkemizin batısı Marmara ve Ege Bölgeleri bu süreçte genellikle Orta Akdeniz üzerinden gelen ılık ve bol yağmurlu günler geçirecek. Bazen Balkanlar'dan zayıf soğuklar inecek ancak sıcaklığı genellikle kar seviyelerine çekemeyecek. Doğu bölgelerde ise yağış bakımından daha zayıf ve durgun bir hava hakim olacak.

Son analizler ve modeller yaklaşık 1 hafta sonra kuzeyde atmosferin en üst seviyelerindeki Polar Vortex'in (kutup girdabı) Kanada taraflarına çekilebileceğini ve Avrupa kıtası üzerine kutupsal kökenli soğuk hava akışının olabileceğini işaret ediyor. (Polar vortex aslında kutup bölgelerinde bulunan bir rüzgar patternidir. normalde soğuk ve ekstrem havayı kutup bölgesinde tutar.) Bu durumda 1 hafta sonra Azor Yüksek Basıncının yeniden kuzey enlemlere hareketlenebileceği ve saat yönünde dönüş hareketinden dolayı Güney'e Doğu Avrupa ve ülkemize doğru soğuk hava dalgası indirebileceğini öngörebiliriz.  Yani 20 Ocak'tan sonra atmosfer karlı günler adına yeniden hareketlenebilir... O günler yaklaştıkça daha detaylı değerlendirmeler yaparız... Kış kışlığını yapıyor :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder